Opis:
Cava to wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną (druga fermentacja w butelce) w Hiszpanii, głównie w Katalonii gdzie powstaje 95% Cavy. Wino musi dojrzewać minimum 9 miesięcy w butelce a zdarza się, że trwa to nawet 3 lata i dłużej. Sama nazwa pochodzi od długich piwnic a kiedyś jaskiń w których te wina dojrzewają. Wydanie klasyczne oparte o endemiczne odmiany winorośli. Dojrzewało 10 miesięcy w butelce. Wbrew pozorom Cava Semi Seco jest półsłodka.
Aromat:
Delikatne aromaty kwiatów, świeżych owoców i cytrusów.
Smak:
Usta słodkie, ale rześkie i eleganckie. Końcówka białych owoców i słodkich cytrusów. Świeże, owocowe, przyjemne, dobrze zrównoważone i pieniste.
Sugestie kulinarne:
Znakomite jako aperitif, ale również do koziego sera, melona, truskawek, deserów, budyniu waniliowego.