Opis:
Cava to wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną (druga fermentacja w butelce) w Hiszpanii, głównie w Katalonii gdzie powstaje 95% Cavy. Wino musi dojrzewać minimum 9 miesięcy w butelce a zdarza się, że trwa to nawet 3 lata i dłużej. Sama nazwa pochodzi od długich piwnic, a kiedyś jaskiń w których te wina dojrzewają. Wydanie klasyczne oparte o endemiczne odmiany winorośli.
Aromat:
Subtelne aromaty owoców z nutą migdałów.
Smak:
W ustach niezwykle przyjemne, dobrze zbudowane, ale eleganckie o długiej i wyrazistej końcówce.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane propozycje to naleśniki z pikantnym farszem, pieczona ryba, owoce morza, pieczona kaczka, ciasto francuskie z mięsem, jajka na boczku.
Wyróżnienia i nagrody:
Guía Peñin: 89 Pts.