Kraj

Region i apelacja

,

Szczepy

, ,

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikaty

,

Dostępność

Przedział cenowy

Opis:
Korzenie upraw winorośli w San Polo di Piave, gdzie siedzibę ma Azienda Agriccola Giol sięgają 1427 roku. Posiadłość w obecnym kształcie powstała w XIX wieku. Od 1987 roku wszystkie winnice należące do rodziny Giol są certyfikowane ekologicznie, a ich wina zdobywają liczne nagrody. Jak mawiają Luisa i Vittorio: „Doświadczenie ma znaczenie”.
Aromat:
Bukiet ujawnia eleganckie aromaty białych kwiatów i subtelne ślady owoców (jabłka i ananasa), z lekką nutą suszonego siana.
Smak:
W ustach smukłe i delikatne z ciekawą mineralną nutą. Ładnie zaokrąglone i zrównoważone. Perlistość przynosi świetne orzeźwienie.
Sugestie kulinarne:
Wspaniałe jako aperitif, ale chociaż jest wszechstronnym winem, to najlepiej komponuje się z lekkimi potrawami, zwłaszcza z miękkimi serami i skorupiakami, marynowanymi krewetkami i rybami.