Kraj

Region i apelacja

,

Szczep

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikat

Dostępność

Przedział cenowy

Opis:
Chablis swoją nazwę wywodzi od niewielkiego miasteczka położonego na północy Burgundii. Powstaje zawsze z czystego Chardonnay i stanowi wzorzec metra dla wszystkich win wytwarzanych z tej odmiany na świecie. Dzięki ograniczeniu wydajności do 60hl z hektara Philippe uzyskuje owoce najlepszej jakości, co jest bardzo istotne w regionie, w którym nie zawsze udaje się doprowadzić do pełnej dojrzałości gron.
Aromat:
Nos bardzo świeży, żywy i mineralny z krzemieniem, zielonym jabłkiem, cytryną, młodą morelą i podszyciem. W tle przewijają się delikatne akcenty beczkowe.
Smak:
Na podniebieniu te aromaty zachowują długo utrzymującą się świeżość. Bogaty i złożony smak prowadzi do długiego i spokojnego finiszu. To Chablis pełne jest wyjątkowej i łatwo rozpoznawalnej osobowości.
Sugestie kulinarne:
Znakomite z rybą, białym mięsem lub ze słynną „jambon au Chablis” lub latem z potrawami z grilla.