Opis:
Najwyższa linia win Excelsior powiązana jest z imionami koni, które rodzina de Wet posiadała. Podobnie jest w przypadku Evanthius-a, czterokrotnego zdobywcy pierwszej nagrody na wystawach w Hackney w Londynie i w Nowym Jorku oraz wielu tytułów w RPA. Ten Cabernet pochodzi z najstarszych winnic w Robertson. Po 20-to miesięcznym starzeniu w barrique tylko wino z najlepszych beczek jest wybierane do ostatecznego zabutelkowania pod tą etykietą.
Aromat:
Nos pełen jest bogatych aromatów dojrzałej czarnej porzeczki, czekolady i cedru.
Smak:
Wino mocno zbudowane, ale pełne elegancji o miękkich taninach, aksamitnym dotknięciu na języku i niekończącym się finiszu. Zapowiada ponad 10-cio letni potencjał starzenia.
Sugestie kulinarne:
Perfekcyjne pasuje do pieczonej jagnięciny lub wołowiny, rekomendowane specjalnie do gulaszu na wołowych ogonach.
Wyróżnienia i nagrody:
MICHEL ANGELO 2017 Platinum Medal