Kraj

Region i apelacja

,

Szczep

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikaty

Dostępność

  

Przedział cenowy

Opis:
Czysty Monastrell z 40-to letnich krzewów, który po fermentacji spędził 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aby zachować pełną owocowość wina do starzenia użyto beczek drugorocznych. Winnica położona jest stosunkowo wysoko, bo 600 m n.p.m. na piaszczystych glebach o podłożu wapiennym. Taka wysokość gwarantuje dużą dobową amplitudę temperatur co daje winom pewną kwasowość, tak pożądaną w gorących regionach.
Aromat:
Bardzo intensywne aromaty dojrzałych czerwonych owoców mieszają się z przyjemnymi nutami pieczonego chleba, które wino zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach. Odnajdziemy w nim również pikantność, delikatne nuty dżemu z wiśni, nuty ziół górskich i mokrych kamieni.
Smak:
Na podniebieniu wyczuwalne bardzo dojrzałe taniny. Aromaty wyrazistych, czerwonych owoców świetnie podbija długa i świeża kwasowość. Balsamiczność wina przeplata się z wrażeniem słodyczy. Pełne, czyste i długie z długotrwałym finiszem.
Sugestie kulinarne:
Bogaty i elegancki typ wina predestynuje je do połączeń z pieczenią i gulaszami, czerwonymi mięsami, drobną dziczyzną, serami i wędlinami.