Kraj

Region i apelacja

,

Szczep

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikat

Dostępność

Przedział cenowy

Opis:
Muskat Aleksandryjski to jedna z najstarszych udokumentowanych historycznie uprawianych odmian winorośli. W 99% służy do wyrobu win słodkich. Domaine Boucabeille proponuje wersję wytrawną. Historia winnicy sięga 1990 roku - gdy uprawę rozpoczął Regis Boucabeille. Od 2001 roku za wina odpowiada jego syn, Jean. Od 2008 roku cała winnica jest certyfikowana ekologicznie, a w 2018 roku stała się członkiem College Culinaire de France, które jest strażnikiem i propagatorem najwyższych standardów w gastronomii i przykłada szczególną wagę do wina i jego jakości.
Aromat:
Niepowtarzalny zapach świeżo wyciśniętego soku winogronowego, białych kwiatów, lipy i miodu to klasyka Muskata. Dodatkowo jabłka, cytrusy i pigwa, czyli feria zapachów. W przeciwieństwie do słodkich Muskatów aromaty są lekkie, delikatne i nieprzytłaczające.
Smak:
W ustach mnóstwo świeżości, rześkości. Zupełnie niewyczuwalny cukier resztkowy, ale kwasowość delikatna i przyjemna. Długo utrzymujący się finisz nie pozwala zapomnieć o pięknym bukiecie wina.
Sugestie kulinarne:
Dzięki lekkości i świeżości świetnie sprawdzi się jako aperitif. Pasuje również do ryb i owoców morza.