Kraj

Region i apelacja

,

Szczep

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikat

Dostępność

Przedział cenowy

Opis:
Wino jest niezwykle ciekawym przykładem odkrytej ok. 10 lat temu odmiany Tempranillo Blanco. Po fermentacji wino dojrzewało przez 3 miesiące w dębowych beczkach, dzięki czemu zyskało piękną złocistą barwę.
Aromat:
Nuty kwiatowe (białe kwiaty) przeplatają się z aromatami dojrzałych owoców, zarówno białych- pigwa, gruszka i tropikalnych - marakuja, ananas. Kompleksowość wina dopełniają miodowo – wędzone nuty, które są efektem użycia w procesie dojrzewania dębowych beczek.
Smak:
Bardzo przyjemny. Atak słodki, otulający z akcentami pieczonego słodkiego owocu. Solidna struktura daje wrażenie krągłości, gładkości i jedwabistości, którą równoważy kwasowość. Miły i długi dymny posmak.
Sugestie kulinarne:
Idealnie pasuje do młodych i półtwardych serów, oliwek, wędzonych tapas, carpaccio, świeżych sałatek, zimnych zup i grzybów. Szczególnie nadaje się do ryb, ryżu i ogólnie do owoców morza. Jest to także odpowiedni wybór do karczochów i szparagów.