Opis:
Wino to powstaje z winogron pochodzących z najstarszych winnic położonych w 100% na piaszczystej glebie, która nigdy nie została zaatakowana przez phylloxera. Winorośl ma ponad 60 lat. Każda odmiana była winifikowana oddzielnie. Po spontanicznej fermentacji wino trafia do beczek z francuskiego dębu w większości nowych ) gdzie przechodzi fermentację malolaktyczną i dojrzewa przez 12 – 14 miesięcy.
Aromat:
Bardzo eleganckie i skoncentrowane wino pełne aromatów jagód jeżyn, niuansów mięty, tostów i zapachów przenoszących nas w rozgrzane słońcem winnice Walencji.
Smak:
W ustach jest złożone, esencjonalne z dominacją ciemnych owoców, ziemi, lukrecji i czekolady. Wino z niezwykle długim finiszem sugerującym minimum 10-cio letni potencjał starzenia. Co nie wyklucza cieszenia się nim już dziś.
Sugestie kulinarne:
Dobrze komponuje się z potrawami z dziczyzny, gulaszami, twardymi serami.
Wyróżnienia i nagrody:
James Suckling 93 pts, International Organic Wine Awards 2018 Silver