Opis:
Bodegas La Purisima założona w 1946r. uważana jest za największego producenta win w DO Yecla. Dzisiaj to spółdzielnia zrzeszająca 280 winogrodników. Wiodącym uprawianym tu szczepem jest Monastrell. Enesencia jest wynikiem pozostawienia winogron Monastrell do wyschnięcia do postaci rodzynki, naturalnie na winorośli. Rezultatem jest stężenie cukrów i kwasów, bez zmiany ich równowagi.
Aromat:
Mocne ekstrawaganckie aromaty suszonych owoców, pasty pigwowej, suszonych moreli i tostów.
Smak:
Po dekantacji wino ujawnia nuty mentolu, bergamoty, eukaliptusa i pysznych czekoladowych płatków. Na podniebieniu żywe wino, które życie i świeżość zawdzięcza zaskakującej kwasowości oraz nienachalnej słodyczy.
Sugestie kulinarne:
Znakomite z bogatymi czekoladowymi ciastami i deserami.