Opis:
Petit Verdot to odmiana wywodząca się z Bordeaux. Swoją nazwę zawdzięcza małym gronom i najprawdopodobniej kłopotom w osiągnięciu pełnej dojrzałości na obszarach z których się wywodzi. Zagrożona wyginięciem drugie życie zyskała w krajach Nowego Świata i cieplejszych rejonach Europy. Daje wina niemal czarne z fioletowymi refleksami o gęstej strukturze, pełne tanin i o długim finale. Dla okiełzania wyrazistości smaku wino przed zabutelkowaniem dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu przez 10 miesięcy.
Aromat:
W nosie wyczujemy aromaty czerwonych owoców przeplatające się z nutami dojrzałej jeżyny i lukrecji, które przechodzą w akcenty dębu, toffi i wanilii.
Smak:
W ustach zdecydowana struktura i świetna kompleksowość smaku. Sporo szlachetnej mineralności i długi posmak.
Sugestie kulinarne:
Doskonały do gulaszu, pieczeni, czerwonych mięs, delikatniejszych dań z dziczyzny, serów lub dań z ryżu.
Wyróżnienia i nagrody:
James Suckling - 91 pts