Kraj

Region

Szczepy

,

Rodzaj

Kolor

Zawartość alkoholu

Producent

Rocznik

Pojemność

Certyfikaty

Dostępność

Przedział cenowy

Opis:
Armaniak to leżakowany w dębowych beczkach destylat z winogron produkowany w Gaskonii, która leży w południowo-zachodniej Francji u podnóży Pirenejów pomiędzy rzekami Adour i Garonną. To najstarszy francuski i europejski winiak. Ten armaniak powstał z eaux-de-vie z szczepów z Baco oraz Ugni-Blanc, które oddzielnie leżakowały w beczkach z gaskońskiej dębiny minimum 8 lat. Po okresie leżakowania beczki są mieszane przez Master Blendera Jose Barbe.
Aromat:
Zapach wyrafinowany, pełen słodkich dojrzałych owoców z orzechową – lekko pikantną nutą.
Smak:
Usta krągłe, bardzo miękkie i gładkie, z nutą migdałów, śliwek, cynamonu, ziaren kawy i cygar. Końcówka długa, miękka, soczysta.
Sugestie kulinarne:
Doskonałe do samodzielnej kontemplacji.