Opis:
Ismael Arroyo-ValSotillo to tradycyjna rodzinna winnica, która zaczęła butelkować wino w 1979 roku. Ismael Arroyo jest pionierem produkcji wina w regionie Ribera del Duero. Jest także jednym z założycieli DO Ribera del Duero w 1982 roku. Wina dojrzewają w pięknej XVI - to wiecznej piwnicy, którą przodkowie ręcznie wydrążyli w skale. Wino spędziło 12 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Po zabutelkowaniu odłożono je do piwnicy na kolejny rok.
Aromat:
Nos jest czysty, elegancki i złożony. W bukiecie wyczuwalne są aromaty czarnych owoców, suszonej śliwki i szlachetna mineralność.
Smak:
Ciało jest mocne, piękie zcharmonizowane z niezwykle długim finiszem.
Sugestie kulinarne:
Znakomity towarzysz dla wołowiny, jagnięciny i dziczyzny. Zalecana jest dekantacja przed podaniem.
Wyróżnienia i nagrody:
Tim Atkin: 90 pts