Opis:
Ismael Arroyo-ValSotillo to tradycyjna rodzinna winnica, która zaczęła butelkować wino w 1979 roku. Ismael Arroyo jest pionierem produkcji wina w regionie Ribera del Duero. Jest także jednym z założycieli DO Ribera del Duero w 1982 roku. Wina dojrzewają w pięknej XVI - to wiecznej piwnicy, którą przodkowie ręcznie wydrążyli w skale. Wino spędziło 6 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Aromat:
Na pierwszy plany wysuwają się beczkowe - dymno tostowe aromaty przechodzące w nuty kremowo maślane. Po napowietrzeniu do głosu dochodzą czerwone owoce z pięknym akcentem porzeczkowym.
Smak:
W ustach wino bogate, owocowe i znakomicie zrównoważone. Przyjazna tanina i elegancki posmak.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane do czerwonych mięs, szczególnie do dziczyzny.
Wyróżnienia i nagrody:
Tim Atkin: 93 pts