Opis:
Matsu po japońsku oznacza "czekać". Jest to wino o idealnej równowadze pomiędzy młodością a dojrzałością, oddaje charakter pokolenia pomiędzy najmłodszymi, a najstarszymi winiarzami Matsu. Winorośle z których zbierane są grona mają ponad 90 lat. Wino po fermentacji na dzikich drożdżach leżakuje 14 miesięcy we francuskim dębie. Butelkowane bez filtrowania po delikatnym klarowaniu, tak by zachować naturalny charakter wina.
Aromat:
W nosie wyraziste i wielowymiarowe z wyczuwalnymi nutami czekolady, dojrzałych ciemnych owoców i wanilii.
Smak:
Na podniebieniu krągłe i jedwabiste z subtelnymi nutami glicerynowymi. Złożone i absorbujące z przyjemnym, długim mineralnym posmakiem.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane do wszelkiego rodzaju grillowanych czerwonych mięs. Zalecana dekantacja.
Wyróżnienia i nagrody:
Mundus Vini 2017: Medal złoty, Decanter World Wine Awards 2017: Medal srebrny