Opis:
Atilla Petrény i jego rodzina (żoną Atilli jest Polka - Katarzyna), dzięki swojej ciężkiej pracy w ciągu kilkunastu lat, licząc od 2002 roku zbudowali mocno liczące się w regionie Egeru gospodarstwo winiarskie, inspirowane zasadami biodynamiki. Na 52 hektarach uprawianych jest wiele odmian winorośli białych i czerwonych. Jest to dynamicznie rozwijający się producent, przywiązujący szczególną wagę do tradycyjnych, egerskich cuve - Egri Bikavér i Egri Csillag. Wino dojrzewało przez 24 miesiące w dębowych beczkach.
Aromat:
Złożony bukiet pełen nut dojrzałych śliwek, jeżyn, tytoniu i pieprzu.
Smak:
Świetnie zbudowane, bardzo intensywne. Ekspresyjna owocowość zbalansowana przyjemną kwasowością i dojrzałą taniną. Wysoki alkohol całkowicie wtopiony w strukturę wina. Długi i niezwykle elegancki finisz.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane do kontemplacji w jesienny wieczór albo do dań z dzikiego ptactwa.
Wyróżnienia i nagrody:
AWC Vienna 2017: Medal srebrny, Challenge International du Vin Francja 2016: Medal złoty