Opis:
Rodzinna winnica UBY jest ulokowana w południowo-zachodniej części Francji. Uprawy znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie jeziora będącego ostatnim francuskim rezerwatem żółwia błotnego, w który ten gatunek się rozmnaża. Dlatego dopuszcza się tam tylko ekologiczne sposoby upraw. Aby zachować wysoką aromatyczność winogron, zbiorów dokonuje się w nocy, a fermentacja odbywa się w niskiej temperaturze.
Aromat:
Intensywne aromaty trawy, kwiatów i świeżych owoców cytrusowych.
Smak:
W ustach wyraziste z nutami skórek cytryny, grejpfruta i limonki. Dużo świeżości, lekkości i delikatnego, świetnie ukrytego alkoholu.
Sugestie kulinarne:
Doskonale będzie smakowało jako aperitif, a także z rybami, skorupiakami i sushi.
Wyróżnienia i nagrody:
Le Concours Général Agricole Paris 2019: Medal złoty