Opis:
Albet i Noya to pionierzy win organicznych w Katalonii. Wina certyfikowane ekologicznie wytwarzają od 1978 roku. Oczywiście ich winiarska tradycja sięga znacznie głębiej. Są piątym pokoleniem winiarzy w Penedès, a historię tą rozpoczął ich prapradziadek Joan Albet i Rovirosa, który przybył w 1903 roku do Sant Pau d'Ordal by czuwać nad winnicami w czasie klęski filoksery. Obecnie to najbardziej znani producenci win ekologicznych w swoim kraju. Xarel·lo i Sauvignon fermentowały przez miesiąc w stalowych tankach, Chardonnay przez 2 w dębowych beczkach, po czym jeszcze przez kolejne dwa miesiące dojrzewało w beczkach.
Aromat:
Sauvignon nadaje mu perfumowany, kwiatowy nos.
Smak:
Xarel·lo i Chardonnay wraz z nutą dębu nadają mu odrobinę ciała i złożoności w ustach z długim wykończeniem.
Sugestie kulinarne:
Znakomicie komponuje się z grillowaną rybą, białym mięsem, warzywami.
Wyróżnienia i nagrody:
James Suckling 2018: 92 pts., Guía Peñín 2019: 90 pts.