Opis:
Amarone to jedno z najsławniejszych win włoskich. Powstaje na północ od Werony. Swoją potęgę zawdzięcza procesowi appassimento, czyli podsuszania przez min. 100 dni całych kiści winogron. Tłoczenie wina z rodzynek, powoduje wysoką zawartość cukru w moszczu, co przekłada się na alkohol przekraczający nierzadko 16%. Powstają w ten sposób ciężkie i niezwykle ekspresyjne wina pełne aromatów przetworzonych owoców, nut balsamicznych, korzennych, kawowych i kakaowych. Amarone musi być starzone minimum 2 lata w beczkach dębowych.
Aromat:
Bogaty bukiet pełen nut czereśni, wiśni migdałów i rodzynek.
Smak:
W ustach potężna, ale miękka struktura w której owocowe aromaty są dopełnione akcentami marcepanu i czekolady.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane do gulaszy, dziczyzny, twardych serów albo same jako tzw. wino medytacyjne.