Opis:
Monsant to region okalający Priorat - jedną z najbardziej prestiżowych i drogich apelacji w Hiszpanii. Uprawia się tam takie same odmiany winorośli w zbliżonych warunkach geologicznych. Wina są więc dosyć podobne (często delikatniejsze) i znacznie przystępniejsze cenowo. Pierwszą w regionie certyfikowaną ekologicznie winnicą jest założona w 2007 roku przez Daniego Sáncheza (Azul y Garanza) i Toniego Coca (Coca i Fitó) DiT Celler. Nazwa to akronim stworzony z pierwszych liter ich imion.
Aromat:
Niezwykle złożony bukiet z wiodącymi nutami śliwki, czarnej porzeczki, wanilii i lukrecji.
Smak:
W ustach miękkie, aksamitne i bujne z kombinacją czarnej porzeczki i lukrecji. Długi i wyrazisty finisz.
Sugestie kulinarne:
Rekomendowane do grillowanych czerwonych mięs, dziczyzny, pieczeni, pikantnych gulaszy.
Wyróżnienia i nagrody:
International Organic Wine Awards 2015: Złoty Medal (95 Pts)